Yabancılar Taşınmaz Edinimi Ve Vatandaşlık Değerleme Raporu
VATANDAŞLIK DEĞERLEME RAPORU
Yabancılar Türk Vatandaşlığı Kazanabilmek İçin;
• Karşılamak zorunda oldukları en az sabit sermaye yatırımı 500 bin dolar,
•Tapu kayıtlarına üç yıl satılmama şerhi koyularak Türkiye’de taşınmaz mal edimi yoluyla vatandaşlık kazanılabilme için öngörülen tutar 400 bin dolar,
• Belirli miktar mevduatı üç yıl süreyle Türk bankalarında tutma şartı veya devlet borçlanma araçlarının alımı suretiyle vatandaşlık kazanılabilmek için öngörülen tutar sınırı 500 bin dolar, Gayrimenkul değerleme raporu, vatandaşlık başvurusu aşamasında bir zorunluluktur!
İlgili resmî kurumlar, Türk vatandaşlığına başvuru yapan kişilerden SPK lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanınca hazırlanmış gayrimenkul değerleme raporu talep etmektedir.
Bu rapor gayrimenkulün piyasa değerini göstermelidir.
İmza Taşınmaz Değerleme, Türkiye çapında hizmet sunan, SPK lisansına sahip bir değerleme firması olup yabancıların taraf olduğu satış işlemlerinde GABİM yabancıya satış değerleme raporu hazırlamaya yetkili kuruluşlardan birisidir.
• Gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payı alınmasında öngörülen tutar sınırı 500 bin dolardır.
Türk vatandaşlığı almak için gayrimenkul satın alımı yapacak olan yabancıların dikkat etmesi gereken en önemli konu; Vatandaşlık başvurusundan önce satın alacakları gayrimenkul için SPK lisanslı uzmanlardan değerleme raporu alma gerekliliğidir. Ayrıca yabancı tüzel ve gerçek kişilerin taraf olduğu alım satımlarda da değerleme raporu alınması zorunluluğu gereklidir.
TÜRKİYE’DE YABANCILARIN TAŞINMAZ EDİNİMİ REHBERİ
Bu rehber, ülkemizde taşınmaz edinmek isteyen yabancı uyruklu kişilere yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır. Bununla beraber, bu rehber gerekli profesyonel danışmanlık hizmetlerini ikame etmemektedir.
1. HUKUKİ TEMEL:
2644 sayılı Tapu Kanunu’nun 18 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6302 sayılı Kanun ile değişik 35. Maddesi uyarınca, yabancı uyruklu gerçek kişilerin ülkemizde taşınmaz edinmesinde karşılıklılık şartı kaldırılmıştır.
Ülkemizde hangi ülke vatandaşlarının taşınmaz ve sınırlı ayni hak ediniminin mümkün olduğu konusunda Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilikleri/Konsoloslukları ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı)’ndan ve Tapu Müdürlükleri’nden bilgi alınabilir.
Yabancı uyruklu gerçek kişiler, kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, ülkemizde nitelik bakımından her türlü taşınmaz (Konut, İşyeri, Arsa, Tarla) edinebilmektedir.
Yabancı uyruklu gerçek kişiler, satın aldıkları yapısız taşınmazda (Arsa, Tarla) geliştireceği projeyi iki yıl içinde ilgili Bakanlığın (Belediye, Tarım İl Müdürlüğü) onayına sunmak zorundadır.
2. SÖZLEŞMENİN ŞEKLİ:
Türkiye’de yürürlükteki mevzuata göre, taşınmaz mülkiyetinin devri Tapu Müdürlüklerinde imzalanacak resmi senet ve tescil ile mümkündür.
Noter huzurunda “satış vaadi sözleşmesi” imzalanması mümkündür. Ancak noter huzurunda imzalanan “satış vaadi sözleşmesi” veya harici satış sözleşmesi ile taşınmaz mülkiyetinin kazanılması mümkün değildir.
3. YABANCILARIN TAŞINMAZ EDİNİMİNDE KANUNİ SINIRLAMALAR:
a) Ülke genelinde, yabancı uyruklu bir gerçek kişi, en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabilir ve sınırlı ayni hak edinebilir.
b) Askeri yasak ve güvenlik bölgeleri ölçüm çalışmaları biten 81 ilimizde taşınmazın askeri yasak ve güvenlik bölgeleri dışında kalıp kalmadığının Tapu Müdürlüğü tarafından yetkili komutanlığa sorulması ve edinim için olumlu cevap alınması gerekliliği (Bazı ilçeler HARİÇ) kaldırılmıştır.
c) Yabancı uyruklu gerçek kişiler, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün %10’una kadar taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilir.
d) Gerçek kişilerle yabancı ülkelerde kendi mevzuatlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri lehine taşınmaz rehini tesisinde kanuni sınırlamalar uygulanmaz.
e) Kanun hükümlerine aykırı olarak edinilen; edinim amacına aykırı kullanıldığı ilgili Bakanlık ve idarelerce tespit edilen; proje şartıyla satın almalarda süresi içinde ilgili Bakanlığa başvurulmayan veya süresi içinde projeleri gerçekleştirilmeyen; taşınmazlar tasfiye hükümlerine tabidir.
4. ÜLKEMİZDE TAŞINMAZ EDİNMEK İSTEYEN YABANCILARIN DİKKAT EDECEĞİ DİĞER HUSUSLAR:
• Taşınmaz üzerinde, ipotek, haciz vb. bir kısıtlama bulunup bulunmadığı veya taşınmazın satışına engel herhangi bir durumun bulunup bulunmadığı gibi hususlar ilgili Tapu Müdürlüğünden kontrol edilmelidir.
• Taşınmaz edinme başvurusunun reddi halinde, işlem yapılan Tapu Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Bölge Müdürlüğü’ne itiraz başvurusu yapılabilir.
• Uzman ve güvenilir olduğu bilinmeyen kişi veya firmalar ile çalışılmaması önerilir.
• Yabancının Türkiye’de taşınmaz edinebilmesi için ikamet izni almış olması şartı aranmamaktadır.
• Taşınmaz edinimine ilişkin taraflar arasında herhangi bir uyuşmazlık çıkması halinde, durum adli makamlara intikal ettirilerek Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde dava açılması gerekmektedir.
5. YABANCI SERMAYELİ ŞİRKETLERİN TÜRKİYE’DE TAŞINMAZ EDİNİMLERİ
Yabancı sermayeli şirketlerin Türkiye’de taşınmaz edinimleri, 2644 sayılı Tapu Kanunu’nun 36. Maddesi, 16/08/2012 tarihli “2644 Sayılı Tapu Kanunun 36 ıncı Maddesi Kapsamındaki Şirketlerin ve İştiraklerin Taşınmaz Mülkiyeti Ve Sınırlı Ayni Hak Edinimine İlişkin Yönetmelik” ve 2012/13(1735) sayılı genelgemizle düzenlenmiştir.
Bu şirketler Türkiye’de kurulu olup tüzel kişiliği adına işlem yapıldığından, ortağı veya kurucusunun uyrukluk durumuna veya şahsen ülkemizde taşınmaz edinebilen kişi olmasına bakılmaz. Bu şirketlerin ediniminde herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.
Bu kapsamda Ticaret Sicil Müdürlüklerinden alınacak yetki belgeleriyle belirlenen şirketin yabancı sermaye oranı ve ortaklık yapısına göre, ilgili yönetmelik kapsamında Valilik İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğüne başvuru prosedürü izlenip izlenmeyeceği dikkate alınarak işlemlere yön verilir.
Kaynak: https://www.tkgm.gov.tr/tr/icerik/yabancilarin-tasinmaz-edinim-rehberi
Şirketimiz çalışmalarında tüm konjektürel gelişimleri ve anlık verileri yakından takip ederek, çalışma bölgesinin mekansal, plansal, politik ve fonksiyonel kimliğini ve gelişimini bilimsel ve sektörel yöntemlere dayanarak doğru şekilde analiz edip irdelemeyi, sonuçları değerlendirip raporlamayı ilke edinmiştir.
Diğer Hizmetlerimiz
Bize Ulaşın
Sorularınızı yanıtlamaktan ve hizmetlerimizden hangisinin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu belirlemenize yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.
İmza Taşınmaz Değerleme ve Danışmanlık A.Ş.
Merkez Ofis:
İçerenköy Mah. Tabiat Sk.
No: 1 İç Kapı No: 2
Ataşehir / İstanbul / Türkiye
Bize Yazın:
info@imzadegerleme.com
Bizi Arayabilirsiniz:
+90 (216) 488 46 92